صحبت از تردد خودروهای بدون راننده در خیابان‌ها، بیش از هر چیز شما را به یاد داستان‌های علمی ـ تخیلی می‌اندازد، اما در سال‌های اخیر بسیاری از شركت‌های بزرگ در عرصه فناوری‌های مبتنی بر هوش مصنوعی از جمله گوگل از خودروهای بدون راننده رونمایی كرده‌اند كه نشان می‌دهد این مقوله قدمی فراتر از محدوده داستان‌های علمی ـ تخیلی گذاشته و به واقعیت مبدل شده است.

اما یكی از محدودیت‌هایی كه در زمینه گسترش كاربرد این فناوری وجود دارد این است كه هزینه تمام شده یك خودروی هوشمند به قدری بالاست كه از توان مالی بسیاری افراد خارج است و تنها معدود افرادی هستند كه می‌توانند هزینه خرید چنین خودرویی را تامین كنند، اما به این معنی نیست كه سفر با یك خودروی مجهز به سیستم هوشمند ناوبری آرزویی محال و دست‌نیافتنی باشد.محققان دانشگاه آكسفورد بتازگی موفق به طراحی و ساخت سیستم ناوبری هوشمندی برای انواع مختلف خودروها شده‌اند كه قیمت تمام شده آن حدود 25 میلیون تومان برآورد شده است و مراحل آزمایشی استفاده از این سیستم در خودروی «لیف» از محصولات شركت خودروسازی نیسان با موفقیت همراه بوده است.به گفته محققان در صورتی كه این سیستم به تولید انبوه برسد قیمت آن به 500 هزار تومان كاهش خواهد یافت.

خودرویی كه راه‌ها را می‌شناسد

سال گذشته گوگل، غول بزرگ دنیای فناوری از حركت خودروهای بدون راننده گوگلی در جاده‌های ایالات متحده آمریكا خبر داد.وجه تمایز خودروهای رباتیك آكسفورد با خودروهای گوگل این است كه در مقایسه، تعداد حسگر كمتری روی آن نصب شده است و بیشتر مبتنی بر نقشه سه‌بعدی خیابان‌ها و مسیر حركت هدایت می‌شود.در حال حاضر از فناوری هوشمند ناوبری در سطوح مختلف در خودروهای متعددی استفاده می‌شود. در بعضی از خودروها این سیستم به‌عنوان یك دستیار رباتیك عمل می‌كند و در بعضی دیگر به‌عنوان یك ربات پیشرفته ناوبری كنترل اتومبیل را به صورت خودكار در دست می‌گیرد.پیشرفت اتومبیل‌های رباتیك در سال‌های اخیر تا حدی بوده كه در برخی از ایالات‌های آمریكا برای تردد این گروه از خودروها قوانین مستقلی به تصویب رسیده است.بی‌شك رانندگی با خودروی هوشمندی كه می‌تواند هرآنچه در مسیرش قرار دارد را شناسایی كند و براساس علائم و نشانه‌های موجود و استفاده از سیستم ناوبری خودرو را هدایت كرده و سرنشینان را از مبدا به مقصد برساند، تجربه خوشایندی است، اما بزرگ‌ترین مانعی كه در توسعه كاربرد این خودروها وجود دارد، قیمت بسیار بالای آنهاست.گرچه این سیستم خودكار رانندگی می‌تواند استفاده از این امكان را برای افرادی كه به استفاده از سیستم‌های خودكار ناوبری علاقه دارند، فراهم سازد. این سیستم جدید بسیار مقرون به صرفه است و در همه خودروهای استاندارد امكان استفاده از آن وجود دارد. تنها كافی است سیستم روی خودرو نصب شده و تغییراتی در آن اعمال شود.سیستم ناوبری جدید به گونه‌ای طراحی شده كه می‌تواند در مسیرهایی كه خودرو قبلا در آنها تردد داشته و برای خودرو شناخته شده است، هدایت خودرو را در اختیار بگیرد.دوربین‌ها و حسگرهای لیزری به‌عنوان چشم‌های خودرو عمل كرده و بر‌اساس اطلاعات دریافتی یك نقشه سه‌بعدی از مسیر ترسیم كرده و به خودرو ارسال می‌كنند.یكی از ویژگی‌های منحصر‌به‌فرد سیستم ناوبری طراحی شده توسط محققان دانشگاه آكسفورد این است كه این سیستم بر‌اساس ادراك مستقل طراحی شده است. به عبارت دیگر خودروی هوشمند شما در مسیر حركت چیزهای جدیدی می‌آموزد و براساس اطلاعات دریافتی از مسیر، تصمیم‌گیری می‌كند.در این خودروها برای ناوبری از سیستم GPS استفاده نشده است و سیستم ناوبری مبتنی بر دریافت اطلاعات از طریق ماهواره‌ها نمی‌تواند قابل اطمینان باشد و در هدایت خودروها اختلال ایجاد كند.علاوه بر این سیستم ناوبری ماهواره‌ای نمی‌تواند اطلاعاتی را درباره موانع احتمالی كه در مسیر حركت خودرو وجود دارد در اختیار سیستم هدایت خودرو قرار ‌دهد.

كنترل خودرو به كمك هوش مصنوعی

در این سیستم دو دوربین سه‌بعدی روی اتومبیل نصب می‌شود. دو اسكنر لیزری نیز زیر سپر جلو و عقب خودرو نصب می‌شود. این ابزارها به‌عنوان حسگر عمل كرده و اطلاعات و داده‌های دریافتی را به سیستم ناوبری خودرو ارسال می‌كند. بخش مركزی سیستم ناوبری مجهز به سه گیرنده كامپیوتری است.یكی از این گیرنده‌ها یك تبلت است كه به‌عنوان رابط بین خودرو و راننده عمل می‌كند. به این ترتیب اگر سیستم با مسیر آشنایی داشته و راننده با درخواست سیستم موافقت كرده باشد كنترل رانندگی را در دست می‌گیرد و چنانچه در طول مسیر با موانعی مواجه شود كه تشخیص دهد باید از راننده برای كنترل خودرو كمك بگیرد، بلافاصله هشدار می‌دهد.چنانچه سه گیرنده كامپیوتری كه در خودرو وجود دارد با شرایطی مواجه شود كه نتواند در این رابطه تصمیم‌گیری كند یا تصمیمات آنها با هم در تضاد باشد سرعت خودرو كاهش یافته و در نهایت خودرو متوقف می‌شود.سیستم خودكار هدایت خودرو از اطلاعاتی نظیر نشانه‌ها و علائمی كه در طول مسیر وجود دارد، چراغ‌های راهنمایی و رانندگی و همچنین تصاویر هوایی نیز كمك می‌گیرد. با توجه به این‌كه ممكن است این اطلاعات دائم در حال تغییر باشد سیستم از طریق اینترنت به‌روز‌رسانی می‌شود.اسكنر لیزری كه زیر سپر جلو نصب شده است 13 بار در ثانیه اطراف مسیر حركت را تحت كنترل قرار می‌دهد تا از وجود موانع احتمالی از قبیل عابر پیاده، دوچرخه‌سوار یا دیگر خودروها مطلع شود.زاویه دید این اسكنر 85 درجه است و توانایی دید اجسامی را كه تا فاصله پنج متری قرار گرفته‌اند، دارد. اگر مانعی در مسیر حركت وجود داشته باشد سرعت حركت خودرو كاهش یافته و متوقف می‌شود.در عین حال تنها كافی است راننده یك ضربه روی پدال ترمز وارد كند. در این شرایط خودرو بلافاصله از حالت خودكار خارج شده و كنترل آن به راننده واگذار می‌شود.این سیستم برای افرادی كه هر روز برای رسیدن به محل كارشان مسیر ثابتی را طی می‌كنند، بسیار كارآمد خواهد بود. به این ترتیب به جای این‌كه تصور كنید در آینده‌ای نزدیك شاهد تردد تعداد محدوی از خودروهایی هستید كه در تمام طول مسیرهای درون‌شهری و برون‌شهری به صورت خودكار هدایت می‌شوند، می‌توانید تصور كنید در آینده‌ای نه‌چندان دور همه خودروها می‌توانند به سیستم‌های هوشمند ناوبری مجهز باشند كه در بعضی مسیرها خودرو را هدایت می‌كنند و این سیستم كه هزینه آن بمراتب كمتر است می‌تواند در تسهیل رانندگی در مسیرهای روزمره و همیشگی نقش مهمی داشته باشد.

 





تاريخ : پنج شنبه 10 اسفند 1391برچسب:, | | نویسنده : مقدم |